Diumenge 5 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
Ciutat, Turisme i Sostenibilitat
Turisme-Ciutat_2
11/03/2016

El passat dia 12 de gener de 2016 va tenir lloc la sessió de treball “Ciutat, Turisme i Sostenibilitat”, en el marc dels debats i reflexions que aleshores van tenir lloc per l’elaboració del Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT) de Barcelona, però buscant ser una reflexió més enllà d’aquest territori per abordar de forma general la regulació de la implantació i característiques dels allotjaments turístics per fer-los compatibles amb un model urbà sostenible basat en la garantia de drets i millora de la qualitat de vida de la població resident en una determinada ciutat, població o altres territoris.

Per tal d’abordar les diferents qüestions a plantejar en aquest debat, la sessió de treball va partir de la premissa bàsica que els instruments de planificació urbanística, els criteris d’ordenació i els mecanismes de regulació haurien d’assolir uns objectius i principis rectors per definir un determinat model de ciutat.

Un objectiu general plantejat a la sessió va ser la necessitat que la regulació de la implantació i característiques dels allotjaments turístics ha de portar a fer-los compatibles amb un model urbà sostenible basat en la garantia de drets i millora de la qualitat de vida de la població resident en una determinada ciutat.

Es tracta de plantejar com garantir el dret a l’habitatge, el dret al descans i la intimitat dels veïns, el dret a la mobilitat i el dret a un medi ambient saludable i adequat, així com també d’assegurar la massa crítica de població permanent que permeti dotar de serveis públics el territori –equipaments i serveis– i garantir la mixtura d’usos en els espais públics i en els locals de pública concurrència. Acceptant a la vegada que hi ha un marc que garanteix el lliure establiment d'empresa i de serveis i que les possibilitats d’intervenir en les activitats econòmiques de la ciutat han d’estar justificades per defensar l’interès general.

La sessió de treball, en la que van participar 44 professionals de perfil divers (arquitectes, urbanistes, experts en turisme, advocats, biòlegs, ambientòlegs, geògrafs, economistes, filòsofs, politòlegs, enginyers) i de diversa procedència (administració pública, professionals, tècnics, investigadors, entitats), va girar entorn la necessitats de garantir uns drets que es veuen en perill per l’increment d’allotjaments turístics tenint en compte els seus efectes derivats i els desequilibris que es poden generar, i plantejant quin ha de ser el paper de l’urbanisme i de la regulació i planificació urbanística en aquesta qüestió.

La sessió es va organitzar en tres debats paral·lels, per tractar de forma separada i a fons els dos grans temes a plantejar entorn la qüestió de “ciutat, turisme i sostenibilitat”: “Turisme, habitatge, morfologia urbana, espai públic i sostenibilitat”, tema que es va tractar en dos debats, i “Turisme, urbanisme i dret” que es va tractar en un debat. Finalment va tenir lloc una posada en comú i un debat en plenari amb tots els assistents.

Podeu consultar l’acta complerta, amb les reflexions i principals eixos de debat que es van discutir a la sessió de treball aquí.

També posem a disposició els Documents del PEUAT (aprovació inicial 10.03.16) i els documents referents a les sessions de participació del PEUAT:
- PEUAT 1a sessió de participació amb els agents
- PEUAT 2a sessió de participació amb els agents
- PEUAT 3a sessió de participació amb els agents
- PEUAT Sessió de treball amb la ciutadania en el marc del PAM
- PEUAT Síntesi del document aprovat inicialment