Dimecres 20 de Gener de 2021
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
Guardonats dels premis Catalunya de Territori, Urbanisme i Estudiants
premis_2016
10/03/2016

El proper 22 d’abril, la Societat Catalana d’Ordenació del Territori farà entrega dels premis “Catalunya d’Urbanisme Manuel de Solà Morales”, 10à edició, “Catalunya de Territori Enric Lluch”, 5à edició, i Premi de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori d’Estudiants, 9à edició, en el marc dels premis Sant Jordi 2016 de l’Institut d’Estudis Catalans, que s’atorguen a persones i obres que destaquen per llur vàlua científica i acadèmica.


El Premi Catalunya d’Urbanisme Manuel Solà Morales, instruït l’any 1998, es dóna al millor pla urbanístic i/o projecte urbà, redactat i/o aprovat, en curs d’execució, exposat al públic o realitzat en els dos anys anteriors a la convocatòria sobre el territori de Catalunya. L’objectiu del premi és reconèixer i estimular els esforços dels professionals, dels tècnics i dels ens de l’Administració en la millora i la innovació de l’urbanisme i de l’ordenació del territori de Catalunya i, particularment, la introducció en els instruments i processos de planejament urbanístic i en els projectes urbans dels criteris de sostenibilitat ambiental, cohesió social, concertació interinstitucional, participació ciutadana i interdisciplinarietat.

El jurat d’aquest premi, format dos membres de la Junta de la SCOT, per dos membres de la Junta de l’Agrupació d’Arquitectes Urbanistes de Catalunya (AAUC) i per tres persones més de reconegut prestigi en el camp de l’urbanisme i l’ordenació del territori en qualsevol dels seus vessants, reunit el passat dia 3 de febrer va fallar a favor d’atorgar el premi al projecte: Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Valls dirigit per Jornet, Llop, Pastor, SLP, arquitectes, per la seva solidesa, i magnífica execució tècnica, amb un enfocament dirigit a la resolució dels problemes urbanístics, diversos i importants, d’un municipi d’una grandària i complexitat significativa.

També s’ha concedit un accèssit al projecte: Avanç del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Sant Jaume de Llierca dirigit per Territoris XLM, per proveir d’una visió i concreció del pla que suposa una millora que conjumina la senzillesa -que no la simplicitat - la claredat i l’eficiència en la manera d’afrontar el desenvolupament d’un Avanç de pla urbanístic.

El Premi Catalunya Territori Enric Lluch, instituït l’any 2008, es dóna al millor pla, projecte, iniciativa o estudi d’anàlisi, ordenació o gestió del territori finalitzat en els darrers cinc anys en l’àmbit territorial de Catalunya. L’objectiu del premi és reconèixer i estimular els esforços dels tècnics, l’Administració i altres entitats en la innovació dels instruments i processos d’anàlisi, ordenació i gestió del territori, i particularment la introducció en aquests dels criteris de sostenibilitat ambiental, cohesió social, concertació interinstitucional, participació ciutadana i interdisciplinarietat.

El jurat, format per tres membres de la Junta de la SCOT i per quatre persones més de reconegut prestigi en les diferents disciplines professionals, es va reunir el passat dia 18 de febrer, i entre d’altres va valorar les candidatures per la seva capacitat d’innovació i de transformació, la seva senzillesa i transcendència, el seu valor exemplificador i capacitat de ser reproduïble a d’altres territoris, la seva capacitat d’anticipació de problemes i escenaris futurs, la seva component social, la sostenibilitat i perdurabilitat i la composició interdisciplinària dels equips. Així, el jurat, reunit el passat dia 18 de febrer va decidir atorgar el premi al projecte: Estudi previ del Pla Especial de camins de Sabadell presentat per l’Ajuntament de Sabadell, per tractar-se d’un estudi i reflexió sobre el conjunt del sòl no urbanitzable municipal molt complert, ben estructurat i desenvolupat, considerant aspectes de valoració dels espais oberts molt actuals.

El jurat també va decidir atorgar un accèssit al projecte: Pla de paisatge de Cervera presentat presentat per la Paeria de Cervera, per ser un pla de paisatge en àmbit municipal pioner, amb un enfocament simple, clar i molt efectiu, que es pot transposar a altres municipis, especialment de petita i mitjana dimensió.

El Premi de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori d’Estudiants, instituït l’any 1999, en que han pogut prendre part estudiants universitaris i titulats des de l’1 de febrer de 2011, s’atorga a estudis de diagnòstic d’una àrea urbana o territorial de Catalunya o bé a projectes o propostes d’ordenació d’una àrea territorial o urbana de Catalunya. Aquest premi, que té una dotació econòmica de 900€, ha estat concedit, per decisió del jurat reunit els passats dies 3 i 16 de febrer, al projecte: Paisatge i urbanisme als micropobles a la Catalunya del s. XXI, elaborat per Bernat Llauradó Auquer, per l’oportunitat de la temàtica treballada, la definició clara de l’objecte d’estudi, el rigor en la delimitació de la problemàtica i l’equilibri en les seves propostes.

En el marc de les activitats científiques de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori es preveu organitzar una jornada per la presentació dels treballs guardonats.