Diumenge 5 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
Jornada: Què se n’ha fet de la Nova Cultura del Territori?
Jornada NCT
21/11/2016

Enguany s’ha complert una dècada des de la signatura del “Manifest per una nova cultura del territori”, promogut a l’any 2006 a iniciativa d’entitats i persones vinculades al món acadèmic i professional. El Manifest va plantejar la conveniència de fonamentar un nou concepte de territori, més enllà de la simple noció de receptacle d’activitats econòmiques o de reservori de sòl.

La nova cultura del territori (NCT) promovia una visió complexa del territori -lligada a la seva dimensió socioeconòmica, ambiental i cultural- capaç de generar forts vincles socials i sentiments identitaris i també d’esdevenir escenari de conflictes i de mobilitzacions importants. Els principis i objectius de la NCT, que entroncaven amb un sentiment social cada cop més estès vinculat a la idea de sostenibilitat, van fonamentar l’articulació de noves polítiques públiques i el desplegament de nous instruments territorials, alhora que van contribuir a cohesionar l’ideari dels moviments cívics i a impulsar iniciatives pioneres.

10 anys després del Manifest per una NCT, el Col·legi de Geògrafs, la Societat Catalana d’Ordenació del Territori i la Societat Catalana de Geografia organitzem dues taules rodones amb la finalitat de debatre sobre els principis establerts al Manifest, en el context d’un cicle econòmic molt divers al del moment de la seva signatura. Què se n’ha fet del Manifest per uns Nova cultura del territori? Quina és la vigència dels seus principis, després d’una dècada? Quina ha estat la seva deriva social? Quin seria avui el subjecte polític de la NCT?

La taula rodona del dia 30 de novembre (18-20h), coordinada pel Col·legi de Geògrafs, es plantejarà el debat: balanç i perspectives de futur, i comptarà amb la participació de Josep Oliveras, president de la Societat Catalana de Geografia, Antonio Prieto, president del Colegio de Geógrafos, Oriol Nel·lo, departament de Geografia de la UAB i Helena Cruz, IERMB, UAB. El debat serà moderat per Jaume Busquets, president de la Delegació del Col·legi de Geògrafs de Catalunya.

El dia 15 de desembre (18-21h), la taula rodona coordinada per la Societat Catalana d'ordenació del Territori, es plantejarà la pregunta: és vigent avui la NCT?. El debat, moderat per Joan Subirats, Departament de Ciència Política i Dret Públic, UAB, comptarà amb la participació de Àlex Casademunt, Centre per la Sostenibilitat Territorial, Leandre Romeu, La Conca 5.1, Vanesa Freixa, mOntanyanes, representant de l'Escola de pastors de Catalunya i Xavier Matilla, Terrassa en Comú.

Les taules rodones s'iniciaran a les 18 h i es duran a terme a l'Institut d'Estudis Catalans (c/ del Carme, 47, Barcelona). L'assistència es gratuïta, però es prega confirmació aquí.

Consulteu el programa.
Per dubtes o més informació: info@scot.cat


 
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati