Dissabte 4 de Juliol de 2020
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
06/11/2017
10:14  h
Repensant l’Anuari Territorial
Urbanisme Tactic
06/11/2017
L’any 2014 es presentava a Barcelona la primera edició del llibre Deu anys d’Anuari territorial de Catalunya (2003-2012) Una dècada de transformacions, projectes i debats. En aquest complet document quedava palesa la gran feina dels últims anys duta a terme des de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori per atorgar veu i notorietat a tots els casos de reconversió, transformació i millora territorial de Catalunya.

Durant aquest període, l’Anuari Territorial ha complert amb escreix la seva tasca d’informació i difusió de les iniciatives i els projectes més rellevants territorialment que s’han ocorregut cada any a les diferents localitats catalanes. Seguint un format de fitxes i articles on s’aglutinaven totes les característiques de cada projecte, és facilitava al lector un coneixement i una radiografia completa dels diferents estadis pels quals havia passat la iniciativa. Actualment, tots els documents i edicions dels Anuaris Territorials poden ser consultats en aquest enllaç de la web de la SCOT, a l’Apartat d’Anuaris de la secció Territori.

El model seguit per a la producció de l’Anuari Territorial fins a l’actualitat, partia de la capacitat de la SCOT de destinar una important partida del pressupostos a una àmplia tasca de recerca i redacció dels diferents articles sobre cada projecte, gràcies a que fins al període previ a la crisi econòmica, es duien a terme un gran nombre de projectes de transformació territorial arreu del territori català. La majoria finançats per l’administració pública i recolzats per la seva voluntat de millorar la vida i l’entorn a les zones d’acció.

Les dades ens poden complementar l’entesa de la situació de l’Anuari. L’any 2003 es van aglutinar un total de 125 casos, l’any 2007, 200 casos. Xifra que es va mantenir fins que es va veure rebaixada per la manca d’inversió en nous projectes a partir de 2012, 45 casos i ja els últims anys, no superant els 25 casos estudiats.

En aquest context, degut a que ens trobem amb una escassedat de projectes de transformació territorial on es destinen grans partides pressupostàries i comporten un gran canvi a la morfologia territorial on s’ocorren, la nova Junta de la SCOT decideix iniciar el plantejament d’una reformulació de la tasca i la realitat de l’Anuari Territorial.

Després d’un gran nombre de pluges d’idees i de reunions per tal de repensar la direcció de l’Anuari, s’advoca per donar cabuda a iniciatives de nou format. Iniciatives de transformació territorial dutes a terme tant per ens públics com privats que tinguin un al·licient diferenciador en la plasmació i l’ús de la cultura de l’Ordenació del Territori.

Es decideix elaborar un Anuari Territorial amb projectes de no tant abast territorial però de gran transformació tant social com del mateix territori i entorn on s’apliquen. Projectes que tinguin una gran incidència en la millora de la vida de les persones involucrades i objectius directes o indirectes de la iniciativa.

Seguint aquesta línia, els primers projectes sobre els quals s’està treballant són la Delimitació de l’Àrea de Conservació i Restauració del Carrer Pirineus de Santa Coloma de Gramenet dins del Projecte Renovem els Barris. El projecte educatiu de difusió de l’urbanisme de Fidel Vázquez Educar en urbanisme i amb urbanisme a les escoles. Cas de l’Escola Baloo de Montbau. I el concurs de Solars per a la Promoció Cooperativa d’Habitatges en Règim de Cessió d’Ús, impulsat pel Patronat Municipal de l’Habitatge.

Societat Catalana d'Ordenació del Territori