Diumenge 11 d ' Abril de 2021
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
Josep A. Báguena participa al quart programa monogràfic de Catalunya Al Dia, 'Urbanisme i Protecció Natural', de Catalunya Ràdio.
Monografic_CatRadio
29/05/2019

El dimarts 21 de maig, Josep A. Báguena, president de la Junta de la SCOT va participar com a convidat especial al quart programa monogràfic 'Urbanisme i Protecció Natural' de l'informatiu territorial "Catalunya al dia" de Catalunya Ràdio, dirigit per la periodista Glòria Marín.

Amb motiu de les eleccions municipals del 26 de maig, l'informatiu va emetre una sèrie de set reportatges monogràfics al llarg del mes sobre set grans problemàtiques locals d'interès global arreu del territori català. Durant aquests debats es va tractar d'analitzar a fons la gestió en seguretat, habitatge i turisme, immigració, urbanisme i protecció natural, mobilitat, despoblament i aigua. Concretament, l'eix temàtic del monogràfic anteriorment anomenat va ser l'urbanisme i com les diferents construccions poden afectar a l'entorn natural.

A continuació, fem un resum de la sessió i dels temes tractats:

Durant la primera part del programa es va tractar la problemàtica sobre l'amenaça de la Costa Brava i les dues moratòries vigents dictaminades per la Generalitat. Josep A. Báguena, va fer una diagnosi de la situació actual, enllaçat amb un debat juntament amb Eduard de Ribot, advocat de la plataforma SOS Costa Brava i Josep Maria Coll, president del Gremi de Promotors i Constructors d'Edificis de Girona, convidats a l'informatiu de la delegació territorial de Girona dirigit per la periodista Clara Jordan.

Glòria Marín i Josep A. Báguena van continuar analitzant altres situacions urbanístiques que aguaiten al territori, com la voluntat del Govern de preparar la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern Pirineus-Barcelona. Aquest projecte “ha generat una resposta col·lectiva, mobilitzant a diferents entitats amb interessos molt diversos però amb una voluntat comuna, la defensa del territori”.
Per altra banda, prop de la platja llarga de Tarragona s'hi volen construir 4.000 habitatges, un pla que es diu que ha de contribuir a la millora econòmica de la ciutat, però veïns i ecologistes han posat el crit al cel. De moment, l'Ajuntament ha hagut d'aturar tres vegades el conegut Pla de la Budellera; per l'oposició veïnal i perquè hi ha sospites d'irregularitats. Així doncs, Josep A. Báguena apel·la a les administracions públiques a fer polítiques urbanístiques de promoció de l’habitatge basades en el sòl i habitatge públic, en intentar buscar models alternatius d’accés i tinença de l’habitatge.

En tercer lloc, però no per això menys important, es va analitzar el conflicte per l’autorització d’un abocador de residus industrials no perillosos al municipi de Riba-roja d’Ebre. Aquest ha tingut una forta oposició d'altres municipis de la zona i també del govern català. Josep va introduir el concepte dels coneguts com ‘NIMBYs’, la traducció en anglès de l’acrònim correspon a ‘Not In My Back Yard’ (no a casa meva). Aquest, representa els conflictes que es generen al territori en virtut d’unes activitats no desitjades, com presons, abocadors, centrals elèctriques...i a les terres de l’Ebre és un territori molt castigat en aquest sentit.

L’últim tema, del qual es va parlar, va ser l'impacte de la industrialització sobre el territori, amb polígons industrials com els prevists al Penedès i l'Anoia. La planificació de nou sòl industrial d’aquests dos grans plans urbanístics tot que es justifica com una oportunitat per a resoldre els problemes d'atur i precarització de la comarca han suscitat l’oposició d’entitats i persones que viuen al voltant. Josep A. Báguena reclama la manca de renovació del parc industrial del territori català, la qual permetria combinar el creixement econòmic amb la protecció de recursos.

Si voleu escoltar el podcast del programa complet, us compartim l’enllaç de la sessió per què l’escolteu quan vulgueu, fes-hi clic aquí.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati