Diumenge 5 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
Energia i territori, enriquint el debat cap a un nou model territorial
energia i territori 2
19/05/2021

La Societat Catalana d'Ordenació del Territori presenta un document de reflexió i debat sobre la implantació d'energies renovables.
El document se centra en els aspectes vinculats a l’ordenació del territori amb l’objectiu d’introduir una visió holística en la seva planificació i gestió, considerant tots els seus elements i actors.

La transició energètica és un tren que no podem deixar passar, i les renovables són la locomotora que ens ha de conduir cap a un nou model energètic i territorial més just i descentralitzat. Per tot el que ens hi juguem, cal fer-ho bé i bastir els fonaments d'aquest model d'acord amb les comunitats locals i en coherència amb la resta de planificació territorial i sectorial. Els instruments d'ordenació del territori tenen un paper fonamental en l'assoliment d'aquests reptes en un context en què observem mancances importants en l'anàlisi territorial i el desenvolupament normatiu que és necessari solventar.


El debat forma part de l'ADN de la SCOT, i per fomentar-lo i aportar en positiu, presentem un document de reflexió, estructurat en els tres elements clau del nou model energètic en relació amb la implantació de les renovables:

Les regles del joc, clares i amb el màxim consens.

El tauler, amb una anàlisi del balanç energètic i dels valors de les unitats territorials, una planificació basada en criteris de compatibilitat de funcions i d'activació progressiva del sol, i uns mecanismes de solidaritat interterritorial.

Els actors, com introduir els nous agents energètics previstos per la llei per evitar pràctiques oligopolístiques i aconseguir un model energètic més democràtic i descentralitzat.

Confiem que aquestes aportacions siguin útils per seguir enriquint un debat que cal fer des del rigor i el coneixement.

Podeu consulta el document aquí.

*Imatge: Torre de Fontaubella. Autor Àlex Tarroja
Imprimeix Enviar notícia