Diumenge 5 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
10:03  h
Noves activitats, nous usos: Planificació estratègica a les ciutats
SCOT_FCE_11M
Cicle de Jornades Municipalistes
01/03/22

Des de la SCOT ens complau anunciar l'inici d'un clicle de debats que han estat dissenyats i coordinats conjuntament amb la Fundació Catalunya Europa i que comptarà quatre sessions al llarg del 2022 al voltant dels reptes territorials de Catalunya.

Les sessions són previstes són:

11 de març | Noves activitats, nous usos: planificació estratègica a les ciutats
20 d'abril | Més carreteres? Debat sobre les infraestructures viàries de caràcter metropolità
27 d'abril | Pugem al tren! Debat sobre les infraestructures ferroviàries de caràcter metropolità
5 d'octubre | Renovem el país? La transició energètica i la qüestió territorial

Anirem informant de tots els detalls a la web de la SCOT, a través del newsletter i a xarxes socials.
Noves activitats, nous usos: Planificació estratègica a les ciutats

El planejament urbanístic ha delimitat, en les darreres dècades, espais segregats per a l’activitat econòmica després d’haver traslladat a la perifèria l’activitat industrial inserida històricament a la trama urbana. Ho han fet sota diferents denominacions com polígons industrials, polígons d’activitat econòmica, parcs empresarials o centrals logístiques i amb diferents casuístiques sobre els usos permesos. En termes generals s’ha imposat la lògica municipal i això ha donat lloc a polígons i parcel·les relativament petites per bé que en els darrers anys s’han impulsat, a través de figures com els plans directors urbanístics, projectes d’abast supramunicipal.

Avui dia aquests instruments mostren encara validesa per bé que apareixen noves necessitats i realitats a tenir en compte com la competència entre activitat logística i industrial pel mateix sòl, l’aparició d’una indústria més “soft” i digital que pot conviure amb l’activitat residencial, la distribució urbana de mercaderies d’última milla, les polítiques de reindustrialització per tornar a produir aquí allò que havíem expulsat, la voluntat d’integrar els polígons a les ciutats amb tots els serveis necessaris, la preferència del talent per localitzacions més urbanes o la capacitat de la iniciativa privada per plantejar macroprojectes allunyats dels planejaments públics però difícilment rebutjables a causa de la creació de llocs de treball que comporten.

Davant d’aquesta situació els poders públics tenen el difícil repte de definir instruments de planejament urbanístic i territorial i eines de planificació estratègica que responguin a les necessitats canviants del teixit econòmic i s'adeqüin també a la matriu territorial i les vocacions productives locals.

És una jornada gratuita amb inscripció prèvia presencial aquí, inscripció prèvia online aquí

Programa

11 de març - 9.00h a 10.30h - Palau Macaya

Introducció per Francesc Muñoz, Professor de Geografia urbana a la UAB i director de l’Observatori de la Urbanització de la UAB

Diàleg moderat per Moisès Jordi i Pinatella (SCOT) amb la participació de:

- Alícia Casart, directora d’estudis d’infraestructures de la Cambra de Comerç de Barcelona
- Maria Buhigas, Urban Facts
- Carlos Cordón, alcalde de Cerdanyola
- Maria Rosa Vilella, subdirectora general d'Estratègies Territorials i Paisatge de la Generalitat de Catalunya

Podeu veure el vídeo resultant de les jornades en el següent enllaç:


í


Per més informació, podeu escriure a info@scot.cat