Diumenge 5 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
19/04/2022
14:14  h
Guardonats dels premis Catalunya de Territori i Urbanisme
Premiats

El proper 22 d’abril, la Societat Catalana d’Ordenació del Territori farà entrega dels premis “Catalunya d’Urbanisme Manuel de Solà Morales”, 13a edició, i “Catalunya de Territori Enric Lluch”, 8à edició, en el marc dels premis Sant Jordi de l’Institut d’Estudis Catalans, que s’atorguen a persones i obres que destaquen per llur vàlua científica i acadèmica.


Enguany s’han presentat un total de 8 projectes d’un ampli ventall d’àmbits i camps de l’ordenació territorial, el planejament urbanístic, la recerca i la gestió de la ciutat i el territori.


Premi Catalunya d’Urbanisme - Manuel de Solà-Morales
 
El Premi Catalunya d’Urbanisme Manuel Solà Morales, instituït l’any 1998, es dóna al millor pla urbanístic i/o projecte urbà, redactat i/o aprovat, en curs d’execució, exposat al públic o realitzat en els dos anys anteriors a la convocatòria sobre el territori de Catalunya. L’objectiu del premi és reconèixer i estimular els esforços dels professionals, dels tècnics i dels ens de l’Administració en la millora i la innovació de l’urbanisme i de l’ordenació del territori de Catalunya i, particularment, la introducció en els instruments i processos de planejament urbanístic i en els projectes urbans dels criteris de sostenibilitat ambiental, cohesió social, concertació interinstitucional, participació ciutadana i interdisciplinarietat.

El jurat vol destacar la gran qualitat de les propostes rebudes i la valentia en proposar projectes ambiciosos, noves mirades i noves maneres d’aproximar-se al territori, la capacitat de transformació de les propostes i la necessitat de la senzillesa i resolució del planejament

Sha decicit atorgar per unanimitat el 13è Premi Catalunya d’Urbanisme al projecte:

- “Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola i Modificació del Pla general metropolità en l'àmbit del Parc Natural de la Serra de Collserola” presentat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

S'ha valorat el seu gran esforç de simplificació en l’elaboració d’una eina en un entorn tan complex, i la seva tasca divulgativa i representativa. El Pla demostra una gran comprensió del Parc i la seva Àrea funcional, incorporant al seu àmbit les vores i les seves infraestructures.


S'ha decidit atorgar per unanimitat un accèssit al projecte:

- “Pla de millora urbana del nucli clos Mas de Bondia, de Montornès de Segarra” presentat per Territoris XLM.

S'ha valorat el seu gran coneixement de la realitat analitzada i una cura exhaustiva en preservar l’entorn patrimonial. La sensibilitat cap als detalls i la pluralitat de mirades fan del Pla un document exhaustiu, fresc, entenedor i bonic en el seu conjunt.


Premi Catalunya de Territori - Enric Lluch

El Premi Catalunya Territori Enric Lluch, instituït l’any 2008, es dóna al millor pla, projecte, iniciativa o estudi d’anàlisi, ordenació o gestió del territori finalitzat en els darrers cinc anys en l’àmbit territorial de Catalunya. L’objectiu del premi és reconèixer i estimular els esforços dels tècnics, l’Administració i altres entitats en la innovació dels instruments i processos d’anàlisi, ordenació i gestió del territori, i particularment la introducció en aquests dels criteris de sostenibilitat ambiental, cohesió social, concertació interinstitucional, participació ciutadana i interdisciplinarietat.

El Jurat vol fer constar la varietat dels projectes presentats, cosa que indica fins on pot ser de rica, innovadora i diversa la disciplina i actuacions relacionades amb el territori. Volem fer constar també que aquesta varietat ha fet molt complexa la valoració final dels projectes donat que tots tenien punts forts que els diferenciaven de la resta.

S'ha decidit atorgar per unanimitat el 8è Premi Catalunya de Territori al projecte:

- “CONTAMINACIÓ BARCELONA” presentat per l’equip Contaminació Barcelona.

D’aquest projecte volem destacar la seva capacitat d’innovació fent arribar informació complexa de manera senzilla a la ciutadania, el seu compromís amb la sostenibilitat, la seva originalitat al combinar diferents mitjans, la facilitat de replicar el projecte en altres ciutats interessades i la seva vinculació social a l’haver sorgit no de l’interès d’una administració sinó d’un treball de base.


Enguany els jurats han estat composats per les següents persones:

Jurat Urbanisme - Manuel de Solà-Morales:
Àngels Gil-Vernet, Advocada
Eulàlia Gómez, Arquitecta
Eloi Juvillà, Arquitecte
Kevin Penalba, Arquitecte
Mar Santamaria, Arquitecta
Rosina Vinyes, Arquitecta
Isabella Longo, Enginyera. Presidenta del Jurat

Jurat Territori - Enric Lluch:
Sònia Callau-Berenguer, Enginyera agrícola i de forests,
Marta Labastida, Arquitecta
Ramon Marrades, Economista i Urbanista,
Marc Montlleó Balsebre, Biòleg,
Pere Sala, Ambientòleg,
Narcís Sastre Fulcarà, Geògraf i paisatgista.
Jordi Quiñonero Oltra, Sociòleg. President del Jurat


Des de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori volem felicitar a les persones involucrades als projectes que han rebut els premis i els accèssits i, per damunt de tot, agrair efusivament la participació a totes les persones involucrades als projectes presentats.

Posem a la vostra disposició les actes dels Jurats de cadascun dels premis:
- Acta del premi d'urbanisme Manuel de Solà-Morales + Esmena nom projecte
- Acta del Premi de Territori Enrich Lluch